Unge med spiseforstyrrelser og selvskade

Selvskadende adfærd eller cutting er et stadig mere udbredt problem blandt unge mennesker. Flere og flere unge ridser eller skærer i sig selv. Dette kaldes cutting.

Det skaber både fortvivlelse, vrede og afmagt hos forældre og pårørende til det unge menneske, som bevidst skader sin egen krop. Det kan være meget svært at forstå og håndtere en så selvdestruktiv adfærd. Selvskade eller cutting er ikke et selvmordsforsøg. Tværtimod er det en form for overlevelsesstrategi.

Når den unge snitter sig er det ofte for at undslippe en overvældende tilstand af indre spænding, angst eller frustration. Den konkrete fysiske smerte flytter opmærksomheden væk fra den følelsesmæssige smertetilstand. Cutting kan også give en oplevelse af at være mere i live; at føle smerte er en flugt fra den meget pinagtige oplevelse af uvirkelighed, tomhed og ligegyldighed. Efter længere tids cutting kan det give et kick eller sus at skære sig. Kroppens smertedæmpende system – endorfiner – aktiveres ved påført smerte og giver et særligt sus. Pludseligt ophør kan derfor medføre abstinenslignende oplevelser.

Behandling

Behandlingen drejer sig bl.a. om at udvikle mere konstruktiv coping med negative følelsestilstande. Der skal findes en erstatning for cutting. Mange af de unge, der skader sig selv, mangler til tider både social selvtillid og en tilstrækkelig god evne til at verbalisere deres følelser og sansninger.

En behandling hos os varer typisk fire til seks måneder, hvor du enten kommer hos os eller vi kommer hos dig. Det kan være en, to eller tre gange om ugen.

Vi arbejder med Neuroaffektiv udviklingsteori, så der indgår også gåture, hjemmeøvelser og mindfulness i forløbet.

Når behandlingen er slut, skriver vi et brev, hvor vi fortæller om hvordan forløbet og resultatet er. Vi beskriver også, hvordan vi bedst synes, du kan hjælpes fremover.